BELEID

DOOR REDACTIE

Intensivering aanpak

De driehoek van gemeente, politie en Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam zet zich de komende tijd extra in om ondermijning tegen te gaan. De Amsterdamse Aanpak Ondermijning is gericht op het doorsnijden van criminele financiële stromen en het in kaart brengen van partijen die dienstverlenend zijn aan criminele netwerken. Bijvoorbeeld advocaten, notarissen, makelaars, elektriciens, woningbemiddelaars en autoverhuurbedrijven. Ook wil de gemeente intensiever gaan samenwerken met toezichthouders als De Nederlandsche Bank, het Bureau Financieel Toezicht en de Autoriteit Financiële Markten om crimineel geld te weren.


Achterhoekse aanpak
Acht gemeenten uit de Achterhoek trekken samen ten strijde. Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk bundelen hun krachten en willen ‘één front vormen’ in de Achterhoekse aanpak van ondermijning.

Volgens Annette Bronsvoort, burgemeester van Oost Gelre staat de lokale aanpak van de gemeenten wel voorop, maar moet daarbij regionaal worden samengewerkt. ‘Criminelen houden zich niet aan gemeentegrenzen. Als ze in de ene gemeente geen voet aan de grond krijgen, moeten ze het niet in de volgende weer proberen. Daarom is het belangrijk informatie en kennis te delen, samen acties te organiseren tegen ondermijning en ook een goed beeld te hebben bij wat er buiten de Achterhoek speelt. Het is een nauwe samenwerking tussen alle gemeenten, die ook is afgestemd met het Openbaar Ministerie en met de politie.’
Of de gemeenten onderling ook alle informatie kunnen uitwisselen die kan helpen bij de opsporing van ondermijning is de vraag. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) pleitte recent opnieuw voor informatiedeling tegen ondermijning. Als gemeenten bij aanwijzingen interne informatie naast elkaar mogen leggen, kunnen zij de bestuurlijke aanpak ervan versterken en partners beter informeren, aldus de VNG.


Budget
En zo komt ondermijning bij gemeenten steeds meer in beeld als prioriteit en wordt er extra geld voor gereserveerd. In Westland bijvoorbeeld is extra budget begroot van 500.000 euro incidenteel en 40.000 euro structureel. ‘Duidelijk is dat er structureel budget nodig is om ondermijnende criminaliteit aan te pakken. Beschreven activiteiten vragen een lange adem, kennis en capaciteit,’ zo is te lezen in het uitvoeringsprogramma. Ook kleinere gemeenten zoals Nijkerk en Venray steken dit jaar respectievelijk 80.000 en 86.353 euro in maatregelen om de strijd tegen ondermijning aan te gaan.